Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Räddningstjänsten

Postadress

Hässleholms kommun

Räddningstjänsten

281 80 Hässleholm

 

Besöksadress

Kommendörsgatan

Hässleholm

Telefon: 0451‑26 80 22 / 0451‑26 80 33

Organisationsnr: 212000-0985Skicka meddelande till

Arbeta hos oss

Räddningstjänsten hittar du på Twitter

Räddningstjänsten hittar du på Twitter

 • Ingen giltig användare vald.

Som brandman kan du vara anställd på heltid eller som räddningsman i beredskap, RiB. Du kan även ha en arbetsform där du hjälper till som frivillig brandman i ett av våra räddningsvärn.

Bild på brandbil som backas in i vagnhallen

Johanna backar in tankbilen

Yrket

Jobbet som brandman är spännande, fascinerande och varierande. Du kommer att möta människor i många olika situationer och fungera som en del i ett större lagarbete.

Du måste vara bra på att samarbeta, kommunicera och på att hantera människor. Arbetet ställer fysiska och psykiska krav på dig, vilket gör att du måste vara en trygg och stabil människa, ha bra kondition samt en vilja att ständigt hålla dig i fysiskt trim.


Anställningsformer och brandstationer

Räddningstjänsten i Hässleholm har en heltidsstation och sex räddningsavdelningar samt fyra räddningsvärn.

Heltidsstationen är den enda som alltid är bemannad. Det innebär att en heltidsbrandman jobbar skifttjänstgöring och befinner sig på stationen, när denne är i tjänst.

Som räddningsman i beredskap har du beredskap i hemmet eller på arbetsplatsen och du måste därför kunna ta dig till din brandstation under alla dygnets timmar inom en viss tid. Det är därför viktigt att du både bor och arbetar nära din station, för att vara aktuell.


Arbetsuppgifter

Den största delen av arbetstiden för en heltidsbrandman utgörs av övningar, förebyggande arbete, underhåll av utrustning samt fysisk träning.

När larmet går avbryts ordinarie sysslor och du åker ut för att hjälpa till vid en nödsituation.

Som räddningsman i beredskap innebär att du ska vara beredd på att åka till brandstationen omgående från ditt hem eller arbetsplats, då det inkommer ett larm.

Detta innebär att du dygnet runt måste hålla skärpan uppe, för att när som helst kunna växla om och ikläda dig rollen som hjälpare.

Du blir dessutom regelbundet kallad till brandstationen för övning, vanligen på kvällar eller helger, men även någon heldag varje år.Utvecklingsmöjligheter

När du har arbetat några år som brandman har du möjlighet att utveckla dig inom yrket om du anses lämplig och få möjlighet att arbeta som befäl i utryckningstjänst.


Rekryteringstester

Om du blir kallad till test, får du börja med att genomföra ett åldersrelaterat gångtest på ett rullband.

Om du klarar av detta kommer du även att få genomföra, praktiska arbetsmoment, höjdtest samt en intervju. Vi testar även så att du inte lider av cellskräck och genomför också ett antal fysiska tester. Testerna ger oss en bra bild av din allmänna fysiska kapacitet gällande kondition och styrka. Efter genomförda tester bedömer vi den helhetsbild du gett och utifrån denna om vi uppfattar dig lämplig för yrket. Ibland kan en kandidat behöva utveckla någon del och återkomma på test och då ger vi dig råd och vägledning om vad du behöver bli bättre på.


Nyanställningstest - riktvärden

 • Stående längdhopp på två meter
 • Handstyrketest med 420 Newton i vardera handen
 • Lyft till hakan med skivstång 15 kg - 40 repetitioner
 • Bänkpress 30 kg - 35 repetitioner
 • Roddtest 2500 meter på 10 min
 • Simtest motsvarande Guldbojen


Bakgrund till våra fysiska tester

En viktig faktor för utgången av en räddningsinsats är räddningspersonalens fysiska prestationsförmåga. Det är därför av stor vikt att de fysiologiska krav som du som brandman ska uppfylla är relevanta för yrkets arbetsuppgifter. Lika viktigt är det att resultaten på de tester av fysisk arbetskapacitet som genomförs är direkt relaterade till en arbetsprestation.

De arbetsuppgifter som testerna utgår från är:

Håltagning i yttertak, losstagning ur bil, bära slangkorgar i skogsterräng, bära slangkorgar i ett trapphus, dra slang, rivning av innertak och släpa bort en person.

Resultat från den forskningsrapport som ligger till grund för testerna är att prestationen på fem av de sju arbetsuppgifterna kan beskrivas med hjälp av åtta enkelt genomförbara mätningar. Dessa mätningar är:

 • Kroppslängd
 • Kroppsvikt
 • Maximal handgreppstyrka
 • Bänkpress
 • Lyft till hakan
 • Stående längdhopp
 • Löpning 3000 m
 • Rodd 500 m.


Resultaten visar även att maximal syreupptagning kan bestämmas med relativt stor säkerhet från dessa åtta mätningar.

Vi tillämpar åldersrelaterade krav i en fallande skala, vilket innebär att du har högre krav desto yngre du är, för att du ska kunna behålla din fysiska status under hela ditt yrkesliv.


Meriterande

Vi vet att mångfald och olikheter är bra för lagarbete och utveckling. För att på bästa sätt lösa vårt uppdrag krävs således olika typer av människor. När vi rekryterar eftersträvar vi därför efter att hitta en mix av personer med olika egenskaper och erfarenheter.

Det är meriterande om du har erfarenhet eller utbildning som hantverkare, sjukvårdare, datorprogrammerare eller liknande.

Språk samt erfarenheter från andra kulturer är också värdefullt. Eftersom vi har ett stort underskott av kvinnor i utryckningstjänst tillämpar vi positiv särbehandling i vår strävan att utjämna denna differens.

C-kort eller tidigare vana från tunga fordon är meriterande.

Sidan uppdaterades 2016-03-15 av Per Friis

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube