Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakta kommunen

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
281 80 Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00


Vik dietist

Frida Axberg

Telefon: 0451-26 87 50

Skicka meddelande till

Undernäring hos äldre

  • Ingen giltig användare vald.

Betydelsen av rätt mat och näring under livets alla faser kan aldrig överskattas. Man måste äta bra för att hålla sig frisk eller återhämta sig när man har varit sjuk. 

I Hässleholms kommun är en dietist anställd sedan 2013 inom omsorgsförvaltningen som arbetar med att utbilda och stödja all vård- och kökspersonal i arbetet med mat och näring till de äldre. Dietisten arbetar med patientsäkerheten i fokus och utarbetar rutiner och kvalitetssystem för att motverka undernäring inom äldreomsorgen.

 

För att kvalitetssäkra nutritionsomhändertagandet används bl.a. kvalitetsverktyget Senior alert. Nattfastemätning utförs också på de särskilda boendena och korttidsboendena två gånger per år.

 

Dietisten har ingen patientmottagning då det är sjuksköterskan som är nutritionsansvarig inom omsorgen. Sjuksköterska kan få stöd från dietisten vid behov. 

Att förebygga undernäring - i god tid

Även om aptiten kan bli sämre när man blir äldre förändras inte behovet av olika näringsämnen. Små måltider flera gånger om dagen kan behövas för att få i sig det som behövs.

 

För att motverka undernäring är det är bra att vara uppmärksam på saker som kan vara tidiga tecken för risk för undernäring, till exempel:

 

  • om du får sämre aptit
  • om du märker av svårigheter att tugga och svälja
  • om du ofrivilligt tappar i vikt. Viktförlust betyder minskad muskelmassa och kan innebära en sämre förmåga att röra sig och att självständigt klara de dagliga bestyren. Förlorar man mycket i vikt försämras dessutom motståndskraften mot infektion och sår kan få svårare att läka.

 

Läs mer om risker och vad du kan göra för att förebygga undernäring i broschyren: ”Matnyttigt för ett hälsosamt åldrande” som du kan ladda ner på länken nedan. Broschyren hittar du också på träffpunkterna i kommunen. Har du matdistribution från kommunen får du broschyren medskickad med maten.


Har du frågor eller funderingar kring mat och näring så kontakta i första hand sjuksköterska på din vårdcentral.


Har du redan hemsjukvård kan du istället vända dig till din sjuksköterska i kommunen för att få hjälp och råd.

Sidan uppdaterades 2015-04-14 av Magnus Lindstrand

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube