Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Socialförvaltningen

Postadress:

Box 174

281 22 Hässleholm

Besökadress:

Tingshusgatan 1länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

281 31 Hässleholm

Telefon växel:

0451-26 70 00

Telefon socialförvaltningens reception:

0451-26 87 22 eller 0451-26 87 00

Verksamhetsområde Vuxna

Verksamhetschef

Anders Iversen

Telefon: 0451-26 70 74


Besöksadress:

Löjtnant Granlundsväg 8länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

281 52 Hässleholm


Tillståndsinspektörer

Mari Lilja White

Telefon: 0451-26 70 99

Emma Noble

Telefon: 0451-26 87 07

Skicka ett meddelande till:

Serveringstillstånd

För att få servera spritdrycker, starköl, vin och andra jästa alkoholdrycker behövs ett serveringstillstånd, enligt alkohollagens 8 kap. 1 §.

Du behöver tillstånd oavsett om du driver en restaurang eller om du tillfälligt skall göra ett arrangemang som vänder sig till allmänheten eller till ett slutet sällskap.

För att kunna beviljas ett serveringstillstånd måste den som söker vara personligt och ekonomiskt lämplig d.v.s. vara ekonomiskt skötsam, inte ha ett brottsligt förflutet och ha kunskaper i alkohollagstiftningen.

Lämplighetsprövningen gäller både det bolag eller den förening som söker tillståndet och de personer som ingår i bolagets ledning samt andra personer som har betydande inflytande. För att anses lämplig skall man generellt sett vara ostraffad och inte heller vara misstänkt för brott. Man måste även ha en välskött ekonomi. Man får till exempel inte ha skatteskulder eller en historik av restföringar hos kronofogden. Man får inte varit inblandad i konkurs eller ha fått ett serveringstillstånd återkallat under de senaste tre åren. Man ska även på ett tydligt sätt kunna visa hur man har finansierat sitt inköp av restaurangverksamheten. Detta betyder att man med skriftlig dokumentation ska visa pengarnas ursprung och att kapitalet anskaffats på ett legitimt sätt.


Mat och kökskrav

För den som har ett serveringstillstånd krävs att serveringsstället har ett eget kök samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat under hela serveringstiden.


Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av flertalet maträtter, dvs. såväl förrätter och huvudrätter som efterrätter.

Tänk på att köket enligt alkohollagen måste erbjuda en varierad meny fram till klockan 23.00 om du ska fortsätta att servera alkohol. Först därefter är det okey med enklare rätter. Enklare rätter kan vara t.ex. kalla rätter eller färdiga rätter som värms i mikrovågsugn. Erbjuder man gästerna väldigt enkla rätter som t.ex. nachos eller panpizza ska det finnas fler än två alternativ. Erbjuds gästerna mer matiga rätter kan det räcka med två stycken.

Matutbudet ska alltid marknadsföras på ett för gästen tydligt 


Kunskapsprov

För att visa att du har kunskaper i alkohollagen måste du skriva ett Kunskapsprov som är framtaget av Statens folkhälsoinstitut. Provet skriver du hos oss efter du har ansökt om serveringstillstånd. Dessutom ställs krav på lokalen där serveringen ska ske och på att verksamheten inte kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa.



Handläggning​

Det är du som söker om serveringstillstånd och som ansvarar för att lämna de uppgifter tillståndsenheten behöver för prövningen. En ansökan om serveringstillstånd kan avslås om den som söker inte kommer in med begärda uppgifter.

Tillståndsenheten i Hässleholm handlägger alla ansökningar om serveringstillstånd i Hässleholm, Osby, Perstorp och Östra Göinge.



Som ett komplement till bestämmelserna i alkohollagen, håller Tillståndsenheten på att ta fram riktlinjer för alkoholserveringstillstånd

Sidan uppdaterades 2017-10-26 av Carina Jönsson-Lindholm

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube