Europa Direkt

Europeisk filmfestival under Europaforum Hässleholm

Senast publicerad 2015-08-21 av Ludvig Einarsson

Europeisk film förgyller Europaforum

Under årets Europaforum Hässleholm arrangerar vi i samarbete med Europaparlamentets informationskontor en europeisk filmfestival där filmerna nominerade till Europaparlamentets LUX-pris visas.

(c) European Parliament

Måndag 24 augusti kl. 17.00 – IDA

Denna polsk-danska dramafilm är skriven av Pawel Pawlikowski. Filmen, som tar upp ett dramatiskt och smärtsamt kapitel i Europas historia, är dock främst genomsyrad av ett fredsbudskap och tar tittarna med på en människas personliga historia vilken inramas av den stora historien, Europas och andra världskrigets historia.

Tisdag 25 augusti kl. 17.00 – Girlhood

Den franska filmen Girlhood skildrar en viktig period i 16-åriga Mariemes liv. Marieme som lever i en förort till Paris känner sig kvävd av sin familjesituation, sina dåliga betyg och de dominanta killarna som bor i hennes höghus. Men, när hon lär känna Lady, Adiatou och Fily dras Marieme med in i en helt ny värld, en värld där Marieme hoppas finna frihet. Filmen porträtterar tre teman som manusförfattarinnan Céline Sciamma tidigare arbetat med: spirande begär, kvinnlighetens styrka och behovet av att fly från ett förutbestämt öde.

Torsdag 27 augusti kl. 17.00 – Class enemy

Denna slovenska film speglar det nationella och globala samfundet ur ett mikrokosmiskt perspektiv, enligt manusförfattaren Rok Bicek. Filmen skildrar förhållandet mellan elever och en ny tysklärare i ett klassrum. Lärarens sätt att leda lektioner, kyligt och intellektuellt, uppskattas inte av eleverna, vilket ger upphov till spänningar inom elevgruppen när en tragedi drabbar klassen. Tragedin blir början på ett känslomässigt uppror mellan eleverna och den nya läraren.

Parkbiograferna, Hässleholm Kulturhus. Ingen föranmälan, fri entré.

Observera att vi har ett begränsat antal platser och ingen föranmälan, först till kvarn gäller.

Välkommen till årets Europaforum Hässleholm 17-27 augusti