2014-09-20
Europa Direkt

Europa Direkt Hässleholm

När du vill veta mer om EU - vänd dig till Europa Direkt i Hässleholm

Vad är Europa Direkt?

Europa Direkt är ett informationsnätverk som drivs av EU-kommissionen tillsammans med lokala och regionala aktörer i EU:s medlemsländer. Det finns cirka 500 Europa Direkt-kontor runt om i Europa med syfte att sprida information om EU och främja den lokala och regionala debatten kring EU. I Sverige finns det 20 Europa Direkt-kontor.

Vad kan Europa Direkt Hässleholm hjälpa mig med?

Till oss kan du vända dig till om du har frågor och vill veta mer om EU. Vi hjälper till att svara på dina frågor, söka information och tillhandahåller gratis informationsmaterial om aktuella Europafrågor. Vi kan också hjälpa dig när du vill komma i kontakt med EU:s institutioner eller föra fram dina åsikter om EU-samarbetet. Varje månad skickar vi ut ett nyhetsbrev med EU-aktuella nyheter och våra aktiviteter. För att prenumerera på nyhetsbrevet, skicka ett mejl till europadirekt@hassleholm.se eller anmäl dig på vår webb.

Föreläsningar och debatter

Europa Direkt Hässleholm anordnar debatter, föreläsningar, seminarier och utbildningar om aktuella EU-frågor. Vill du att vi kommer ut till din skola, förening eller organisation och föreläser om EU? Eller vill du anordna ett evenemang med EU-anknytning tillsammans med oss? Tveka inte att höra av dig till oss, vi samarbetar gärna med olika aktörer!

För vem?

Europa Direkt Hässleholm är till för alla invånare i nordöstra Skåne, vilket innefattar kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Osby, Perstorp samt Östra Göinge. Vi vänder oss särskilt till dig som är ung eller arbetar med ungdomar.
 


Bild

Vägen till Sysselsättning den 19 September

Arbetsmarknad & kompetensutveckling (Norra station, Yrkeshögskolan Syd, Flexvux, T4vux och Arbetsmarknadsenheten) anordnar ett event på Stortorget fredagen den 19 september som en del av kommunens 100-års firande.
Temat och budskapet är ”Vägen till sysselsättning”. Alla kommunens vuxenutbildningar kommer att vara på plats på torget för att marknadsföra sig och berätta mer om sin verksamhet. 100 handfasta tips kring studier och arbete som kan leda till ökad sysselsättning kommer att genomsyra 100-års evenemanget.Under dagen kan du även ta en fika med en Syv, prata utlandsjobb och utlandsstudier med Eures och Europa Direkt, få starta eget tips av Nyföretagarcentrum och gå på Speeddating med flera lokala arbetsgivare. Kanske kommer du gå hem med ett jobb?


Extern länk:
Läs mer
Bild

Juncker presenterade ny EU-kommission

Förra veckan presenterade kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, den nya kommissionen och vilka ansvarsområden alla 27 kommissionärer kommer att ha i kommissionen under den kommande mandatperioden.
Något som utmärker denna kommission är att det numera finns sju stycken kommissionärer som har blivit utvalda till vice ordförande. Dessa sju nyckelpersoner kommer att ett mer övergripande ansvar och få mer makt i förhållande till vad enskilda kommissionärer har haft tidigare och de kommer även att fungera som gruppledare för resterande kommissionärer. Juncker har uttalat sig att det är viktigt att arbeta tillsammans och detta nya arbetssätt med arbetsgrupper är ett steg i den riktningen. Juncker har även arbetat för en jämnare könsfördelning och det har resulterat i totalt nio kvinnor varav tre stycken av dem har fått förtroendet som vice ordförande. Sveriges representant i kommissionen, Cecilia Malmström, fick den tunga posten som handelskommissionär.

Extern länk:
Läs mer
Bild

Boka in ett rollspel för att öka kunskapen om demokrati

Inom ramen för vårt valprojekt erbjuder vi intresserade skolor att genomföra ett rollspel vars syfte är att ge kunskap om den demokratiska processen och demokratiska val.
Rollspelet kräver inte att deltagarna har några som helst förkunskaper om Riksdagen eller demokratifrågor. Däremot kommer vi under en avslutande diskussion att reflektera och dra paralleller till verkligeten och därigenom förhoppningsvis få de deltagande eleverna att reflektera kring sin roll i demokratin Sverige.

Rollspelet Republiken Skolan utspelar sig i ett alternativt nu, där skolans värld helt förändrats efter ett landsomfattande elevuppror. I rollspelet är revolutionen över och skolans framtid står på spel. Skolverket har trätt in och satt hårt mot hårt, om eleverna själva ska styra ska det ske på en demokratisk grund. Rollspelet utspelar sig under förberedelserna inför detta demokratiska val. Fyra partier diskuterar, överlägger och intrigerar för att bli det parti som styr skolan. Republiken Skolan är ett rollspel som handlar om demokratiska system och politisk utveckling. Deltagarna ska med varandras och handledarens hjälp kunna dra paralleller till riksdagsvalets demokratiska process, och diskutera den utifrån sina egna erfarenheter i spelet.

Rollspelet engagerar en skolklass under totalt cirka 90-120 minuter.

Ta kontakt med oss på Europa Direkt för att boka in ett rollspel. Vi genomför gärna dessa i tiden efter våra allmänna val i september och oktober.
« Föregående  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57  Nästa »

 

Kontakta oss

Besöksadress: Norra Stationsgatan 8B, 281 48 Hässleholm

E-post: europadirekt@hassleholm.se

Telefon: 0451 - 26 71 55

Öppetider:

Måndag - Torsdag 9.00 - 14.00  

Ring eller maila innan om du vill boka in ett möte.

Personal
Ludvig Einarsson 0721 - 99 68 50 

Genvägar
Följ Europa Direkt i Skåne på Facebook

 

 

Europaforum Hässleholm

 

Ditt Europa
 
Vill du som EU-medborgare arbeta eller studera i ett annat EU-land, eller ska ditt företag flytta till eller öppna en ny filial i ett annat
medlemsland inom EU? Portalen Ditt Europa ger privatpersoner och företag den praktiska information som behövs.
 
| Hässleholms kommun | Stadshuset, 281 80 Hässleholm | vx 0451-26 70 00 | organisationsnr 212000-0985 |BG 866-3494 | e-post kommunen@hassleholm.se |
EX