2014-10-02
Europa Direkt

Europa Direkt Hässleholm

När du vill veta mer om EU - vänd dig till Europa Direkt i Hässleholm

Vad är Europa Direkt?

Europa Direkt är ett informationsnätverk som drivs av EU-kommissionen tillsammans med lokala och regionala aktörer i EU:s medlemsländer. Det finns cirka 500 Europa Direkt-kontor runt om i Europa med syfte att sprida information om EU och främja den lokala och regionala debatten kring EU. I Sverige finns det 20 Europa Direkt-kontor.

Vad kan Europa Direkt Hässleholm hjälpa mig med?

Till oss kan du vända dig till om du har frågor och vill veta mer om EU. Vi hjälper till att svara på dina frågor, söka information och tillhandahåller gratis informationsmaterial om aktuella Europafrågor. Vi kan också hjälpa dig när du vill komma i kontakt med EU:s institutioner eller föra fram dina åsikter om EU-samarbetet. Varje månad skickar vi ut ett nyhetsbrev med EU-aktuella nyheter och våra aktiviteter. För att prenumerera på nyhetsbrevet, skicka ett mejl till europadirekt@hassleholm.se eller anmäl dig på vår webb.

Föreläsningar och debatter

Europa Direkt Hässleholm anordnar debatter, föreläsningar, seminarier och utbildningar om aktuella EU-frågor. Vill du att vi kommer ut till din skola, förening eller organisation och föreläser om EU? Eller vill du anordna ett evenemang med EU-anknytning tillsammans med oss? Tveka inte att höra av dig till oss, vi samarbetar gärna med olika aktörer!

För vem?

Europa Direkt Hässleholm är till för alla invånare i nordöstra Skåne, vilket innefattar kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Osby, Perstorp samt Östra Göinge. Vi vänder oss särskilt till dig som är ung eller arbetar med ungdomar.
 


Bild

Tematiska informationsmöten gällande Horisont 2020

Vinnova arrangerar tillsammans med SKL fyra nationella informationsmöten om EU:s nya forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 under hösten.
De fyra tematiska informationsmötena kommer att ge en övergripande bild av det nya programmet men fokus kommer att vara på den offentliga sektorns möjligheter att delta i det nya programmet.

Alla fyra möten kommer att ta upp olika delar inom ett av de tre prioriterade delområdena, samhällsutmaningar, där den offentliga sektorn är en särskilt viktig aktör. På varje möte kommer det dessutom att lyftas fram projektexempel från tidigare forsknings- och innovationsprogram.

Det första mötet kommer att fokusera på hälsa och hur Europa kan ta sig an de utmaningar som uppstår med bl.a. en åldrande befolkning medan det andra mötet kommer att fokusera på miljö och transport och hur innovationer inom det området kan leda till ökad hållbarhet.
Det tredje mötet kommer att handla om säkra samhällen och det sista mötet kommer att handla om hur kopplingen mellan Horisont 2020 och strukturfonderna kan se ut. Alla fyra mötena kommer att äga rum i Stockholm, men de kommer att webbsändas vilket innebär att du kommer ha möjlighet att följa det på distans om du inte har möjlighet att ta dig till Stockholm.Extern länk:
http://www.vinnova.se/sv/EU-internationell-samverkan/Informationsdagar/
Bild

Utfrågningar av den nya EU-kommissionen

EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, presenterade nyligen den nya kommissionen och vilka ansvarsområden alla 27 kommissionärer kommer att ha under den kommande mandatperioden.
Nu väntar utfrågningar av alla de 27 nominerade kommissionärerna innan den nya EU-kommissionen kan fastställas och påbörja sitt arbete. Utfrågningarna görs av Europaparlamentet och kommer att pågå mellan den 29 september och den 7 oktober. Varje kommissionär har svarat på skriftliga frågor inför utfrågningen och under den tre timmar långa utfrågningen kommer kandidaten att få svara på yterliggare frågor från det/dem utskott som är ansvariga för frågor inom kommissionärens ansvarsområde. Detta för att parlamentet ska kunna utvärdera dennes kompetens och särskilda kunskap inom området. När alla utfrågningar är genomförda kommer Europaparlamentet att ta ställning om den nya EU-kommissionen kommer att kunna antas i sin helhet.

Sveriges representant i kommissionen, Cecilia Malmström, är nominerad till posten som handelskommissionär och hon var först ut i utfrågningen.

Extern länk:
http://www.elections2014.eu/sv/new-commission/hearings
Bild

Dubbelt firande av den europeiska språkdagen

Under vecka 39 anordnades två olika språkdagar för ett fira den Europeiska Språkdagen.
Den första språkdagen anordnades tillsammans med Linnéskolan i Hässleholm och den andra tillsammans med Vannarödsskolan i Sösdala. Syftet med firandet av språkdagen på de olika skolorna var att uppmuntra eleverna till ökade språkstudier och att belysa vikten av att förstå och kunna tala olika språk i ett Europa där efterfrågan på flerspråkighet är stor. Till de båda språkdagarna bjöd vi in internationella studenter från Högskolan Kristianstad som höll korta lektioner om sitt språk, hemland och sin kultur för högstadieeleverna. Intresset bland eleverna på de båda skolorna var stort, de ställde frågor och visade på intresse för de olika presentationerna.

Vi tackar samtliga involverade för två lyckade språkdagar!


Extern länk:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=5976114
« Föregående  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58  Nästa »

 

Kontakta oss

Besöksadress: Norra Stationsgatan 8B, 281 48 Hässleholm

E-post: europadirekt@hassleholm.se

Telefon: 0451 - 26 71 55

Öppetider:

Måndag - Torsdag 9.00 - 14.00  

Ring eller maila innan om du vill boka in ett möte.

Personal
Ludvig Einarsson 0721 - 99 68 50 

Genvägar
Följ Europa Direkt i Skåne på Facebook

 

 

Europaforum Hässleholm

 

Ditt Europa
 
Vill du som EU-medborgare arbeta eller studera i ett annat EU-land, eller ska ditt företag flytta till eller öppna en ny filial i ett annat
medlemsland inom EU? Portalen Ditt Europa ger privatpersoner och företag den praktiska information som behövs.
 
| Hässleholms kommun | Stadshuset, 281 80 Hässleholm | vx 0451-26 70 00 | organisationsnr 212000-0985 |BG 866-3494 | e-post kommunen@hassleholm.se |
EX