Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Miljökontoret

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Telefon: 0451-26 83 31

Fax: 0451-417 63


Postadress

Hässleholms kommun, miljökontoret

Stadshuset
281 80 Hässleholm

Skicka meddelande till

Matförgiftning och klagomål

  • Ingen giltig användare vald.

Vanliga symtom på matförgiftning är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Om du tror att du har blivit sjuk när du har ätit ute eller av mat som du har köpt hem så kontakta miljökontoret. Då kan vi försöka förhindra att fler blir sjuka.

Detalj av smörgåstårta med ägg, räkor, dill och kaviar.

Anmäl matförgiftning

Anmäl misstänkt matförgiftning till miljökontoret så fort som möjligt.

 

Tänk på att din anmälan är en allmän handling som kan bli offentlig. Du kan vara anonym vid anmälan men det kan försvåra utredningen och vi kan inte heller kontakta dig om vi har fler frågor.

 

Eventuella krav på ersättning för lidande och förlorad arbetsinkomst riktar du direkt mot det ansvariga företaget.

 

Detta behöver vi veta när du anmäler

  • Var och när måltiden ägde rum, datum och tid.
  • Vad måltiden bestod av (inklusive dryck).
  • Hur många som åt och hur många som blev sjuka.
  • När du blev sjuk.
  • Vilka symtom du har.
  • Vad du har ätit det senaste dygnet samt om du den senaste veckan har ätit särskilt känslig mat (till exempel ostron och rå köttfärs).
  • Om du har kontaktat läkare.

Andra typer av klagomål

Om du har klagomål på livsmedelshantering hos till exempel en restaurang eller i en butik går det också bra att kontakta miljökontoret. Det är också bra om du vänder dig direkt till företaget.


Om du vill lämna ett klagomål på en vara är det bra att vara så specifik som möjligt, till exempel varför du inte är nöjd, namnet på varan, tillverkare, datum och eventuellt löpnummer eller batchnummer.


Verksamheter som är välskötta och har bra rutiner premieras vid miljökontorets kontroller med en smiley.

Undvik att bli sjuk av din egen mat

  • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är
    + 4-5 °C, se förvaringsanvisningarna på förpackningen.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Handskas inte med råvaror och färdiglagad mat på samma skärbräda.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs. Du kan läsa mer om risker med rå köttfärs på miljökontorets sida om servering av hamburgare.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
  • Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.

Sidan uppdaterades 2017-10-16 av Åsa Bjerstedt

Navigera vidare:

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube